Drop Auto-mode

Drop Auto-mode

Efter at have fået skamrost et par af mine fuglebilleder på Facebook, blev jeg opfordret til at dele ud af mine “Tips & Triks”. Dette vil jeg med største fornøjelse gøre, men indledningsvis skal jeg lige bemærke at det bestemt ikke er mine triks alene, der gør det.

En del af æren for mine vellykkede billeder skyldes i stor udstrækning min gode ven og læremester; Pär Eliasson, der i mange år ernærede sig som professionel fotograf.
I en periode fulgte jeg med i Pärs dagligliv som fotograf. Jeg tog med på “bundne” foto-opgaver til kunst, sport, udstillinger, events, avisartikler, studie-fotgrafering samt en masse mere frie opgaver.

“Bogfinke” – 1/1250 sec – f10 (-2/3 EV) – ISO 720 – 500 mm (v. Furesøen)

“Bogfinke” – 1/1250 sec – f10 (-2/3 EV) – ISO 720 – 500 mm (v. Furesøen)

Det var i de analoge billeders tid og når dagens opgaver var overstået, eksperimenterede vi med digital billedbehandling der dengang var i sin spæde opstart. Der blev drukket megen kaffe og ofte svedt over soft- og hardware problemer til langt ud på de små timer. Det gode venskab førte også til en lang række vandreture i naturen og selvfølgelig skulle kameraet med, da Pär så kunne finde flere gode skud til sit arkiv. En herlig tid, hvor Pär åbnede op for sin viden om fotografering og jeg bød ind med min indsigt i Photoshop og Macintosh når vi sad hjemme og efterbehandlede billeder.

Pär sagde engang – med et lidt skævt smil; “Det bedste ved mit nye kamera er, at jeg kan slå automatikken fra!”

Mit første tips skal være; “Drop Auto-mode”!

Nu tænker du måske – “Nu har jeg investeret en masse af mine sparepenge i et “State of the art kamera” der er spækket med knapper og masser af automatik” – “Og så vil han have jeg skal droppe alt dette!!!”

Ja, stort set!  😉
Ca. 90% af dit kameras Auto-funktioner behøver du ikke for at lave gode billeder.
Nogle af dem kan i visse situationer være direkte ødelæggende for et godt billede.

Dit kameras automatik er styret af en indbygget computer der prøver at analysere sig frem til de bedst egnede indstillinger for at frembringe det bedste resultat. Det gør langt de fleste kameraer rigtigt godt, men…
Det billede du får er et “automatisk” billede – med andre ord et “gennemsnitsbillede”. Kameraet forsøger at finde “et gennemsnit” eller en egnet standardindstilling til opgaven og i langt de fleste tilfælde går det godt – du får et “gennemsnitligt godt billede” – men hvis du vil mere end at lave gennemsnitsbilleder, så forbered dig på at det er tid at forlade “Auto-mode”.

For at efterprøve min påstand, kan du stille dit kamera på “auto” og finde en helt hvid mur eller væg og tage et billede – helst kun af muren. Gentag så øvelsen, men denne gang med en helt sort mur/væg/papir og sammenlign nu dine to billeder!

Hvad ser du?
Hvordan syntes du automatikken klarede opgaven?

Personligt anvender jeg næsten aldrig Auto-mode. I det tilfælde hvor jeg overrækker mit kamera til en anden, der evt. skal tage et billede hvor jeg selv indgår og altså ikke selv kan styre tingene, kan jeg finde på at stille om til Auto.
Et andet tilfælde er, hvis jeg er i totalt ukendt terræn på jagt efter dyr der lynhurtigt kan smutte forbi, uden jeg har den fornødne tid til at indstille kameraet korrekt. For det meste ved jeg dog hvad jeg går efter og har på forhånd gennemtænkt situationen og hvad det er jeg ønsker “at skyde” og har indstillet mit kamera derefter.

Der er hovedsageligt tre ting du skal vide noget om og også kunne indstille på dit kamera:

ISO – isotal
Lukker – lukkertid
Blænde – blændetal

Disse tre ting er uløseligt forbundet med hinanden og kan på de fleste kamera styres mere eller mindre automatisk, hvilket gennemgås senere.

Se næste indlæg: “Ingen gider at se på uskarpe billeder”

Med venlig hilsen
Jørgen